1. Postanowienia ogólne
  2. Cel i zakres zbierania danych
  3. Podstawa przetwarzania danych
  4. Prawo kontroli, dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania
  5. Pliki „Cookies”
  6. Postanowienia końcowe
  1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    1. Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem strony internetowej [http://prawniczy-elementarz.pl/] jest właściciel witryny Prawniczy Elementarz.
    2. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, że zbierane przez niego dane są:
      • przetwarzane zgodnie z prawem, zbierane dla określonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu nie zgodnemu z tymi celami,
      • merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane oraz przechowywane w formie umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania.
  2. CEL I ZAKRES ZBIERANIA DANYCH
    1. Dane osobowe Usługobiorców, zbierane przez Administratora, są używane do:
      • porozumiewania się z usługobiorcą (klientem)
      • celów informacyjnych i innych czynności związanych z aktywnością Usługobiorcy na stronie internetowej http://prawniczy-elementarz.pl/
    2. Administrator przetwarza następujące dane osobowe Usługobiorców:
    3. Administrator może przetwarzać następujące dane charakteryzujące sposób użytkowania przez Usługobiorcę usług świadczonych drogą elektroniczną (dane eksploatacyjne):
      • Oznaczenia identyfikujące zakończenie sieci telekomunikacyjnej lub system teleinformatyczny, z którego korzystał Usługobiorca.
      • Informacje o rozpoczęciu, finalizacji oraz sferze każdorazowego użytkowania przez Usługobiorcę usługi świadczonej drogą elektroniczną.
      • Informacje o skorzystaniu przez Usługobiorcę z usług świadczonych drogą elektroniczną.
    4. Udostępnienie danych osobowych, o których mowa w pkt 2 jest potrzebne do świadczenia przez Usługodawcę usług drogą elektroniczną w ramach strony internetowej.
  3. PODSTAWA PRZETWARZANIA DANYCH
    1. Korzystanie ze strony oraz zawieranie umów o świadczenie usług drogą elektroniczną dzięki niej, z czym wiąże się potrzeba podania danych osobowych, jest absolutnie dobrowolne. Osoba, której dane dotyczą, samodzielnie podejmuje decyzję, o rozpoczęciu korzystania z usług świadczonych drogą elektroniczną przez Usługodawcę zgodnie z Regulaminem.
    2. Zgodnie z art. 23 ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883 ze zm.) przetwarzanie danych jest dopuszczalne m.in. gdy:
      1. osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba, że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych.
      2. jest to konieczne do urzeczywistnienia umowy, gdy osoba, której dane dotyczą, jest jej stroną lub gdy jest to konieczne do podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą.
    3. Przetwarzanie danych osobowych przez Administratora ma miejsce każdorazowo w ramach podstaw dopuszczalności ich przetwarzania wymienionych w pkt 2. Przetwarzanie danych będzie miało związek z realizacją umowy lub potrzeby podjęcia działań przed zawarciem umowy na żądanie osoby, której dane dotyczą (pkt 2 lit. b).
  4. PRAWO KONTROLI, DOSTĘPU DO TREŚCI SWOICH DANYCH ORAZ ICH POPRAWIANIA
    1. Usługobiorca ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich korekty.
    2. Wszystkim osobom przysługuje prawo do kontroli przetwarzania danych, które jej dotyczą, zamieszczonych w zbiorze danych Administratora, a przede wszystkim prawo do żądania uzupełnienia, uaktualnienia, skorygowania danych osobowych, czasowego lub stałego zawieszenia ich przetwarzania lub ich skasowania, jeśli są one niekompletne, nieaktualne, fałszywe lub zostały zebrane z naruszeniem ustawy albo nie są już niezbędne do urzeczywistnienia celu, dla którego zostały zebrane.
    3. Celem realizacji uprawnień, o których mowa w pkt. 1 i 2 istnieje możliwość korzystania poprzez przesłanie stosownej wiadomości poprzez formularz kontaktowy.
  5. PLIKI „COOKIES”
    1. Witryna Usługodawcy używa plików „cookies”. Brak zmiany po stronie Usługobiorcy ustawień przeglądarki jest tożsamy z wyrażeniem zgody na ich użycie.
    2. Implementacja plików „cookies” jest konieczna do bezproblemowego świadczenia usług na stronie internetowej. W plikach „cookies” mieszczą się dane potrzebne do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej, przede wszystkim tych potrzebujących autoryzacji.
    3. W ramach strony internetowej stosowane są rodzaje: Użytkownik ma prawo zadecydowania w ramach dostępu plików „cookies” do swojego komputera przez ich uprzedni wybór w oknie swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  6. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
    1. Administrator stosuje środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych odpowiednią do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a przede wszystkim zabezpiecza dane przed ich ujawnieniem osobom postronnym, przywłaszczeniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem.
    2. Usługodawca udostępnia właściwe środki techniczne zapobiegające pozyskiwaniu i zmienianiu treści przez osoby nieupoważnione, danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną.